dimarts, 25 de febrer del 2014

Pizza de farina de fajol

Bon vespre a tots! Després d'unes setmanes de feina que no m'han permès renovar el blog, torno a ser aquí i us porto una recepta sobre com fer una massa de pizza amb farina de fajol.

Ja he dit molts cops que el fajol és una espècie de cereal sense gluten, per tant, aquesta pizza serà perfecte per a tothom, inclosos els intolerants al gluten o celíacs. Referent al tema de la celiaquia us deixo el link d'Allergychef, una web on pots buscar restaurants aptes per a celíacs així com articles i notícies sobre aquesta problemàtica. Precisament m'agradaria destacar un article d'aquesta web on s'explica específicament els termes celíac, sensible al gluten i al·lèrgic al gluten, un aclariment que ens ajudarà a l'hora d'usar els termes.  

 Per a fer la base de la pizza necessitarem:
-300 gr de farina de fajol
- 200 ml d'aigua (més o menys)
- 1 sobre de llevat vegetal sense gluten
- Oli
- Sal

Posarem la farina a dins d'un bol i hi barrejarem el sobre de llevat. Llavors anirem afegint l'aigua a poc a poc i anirem removent la massa amb les mans. També hi afegirem una cullerada d'oli i sal. 




 Un cop la massa estigui una mica lligada la traurem del bol i l'amassarem a sobre "l'encimera" havent escampat farina per la superfície prèviament. És important amassar bé, per tant, hi estarem una bona estona, fins que la massa ja no s'enganxi ni als dits ni a la superfície del taulell. Llavors aplanarem la massa amb un corró.



Un cop ben aplanada ja podrem preparar els ingredients que posarem al cim. Jo aquesta vegada hi he posat sofregit de tomàquet i ceba, carbassó tallat a rodanxes, pebrot, ceba, formatge de cabra i orenga. Mitja hora al forn a 200º i llesta!





dissabte, 8 de febrer del 2014

"Paninis" de carbassó

Bones! Avui us porto una recepta que vaig trobar al Pinterest, però que originalment pertany a la web www.insonnetskitchen.com, una pàgina molt interessant amb un apartat de receptes sense gluten. Recomano donar-hi un cop d'ull perquè hi ha molt bones idees.

En aquests "paninis" la base no serà feta de pa, sinó que serà el carbassó el que aguantarà tots els altres ingredients. És una manera molt fàcil i divertida de menjar la verdura, i també molt ràpida ja que no fa falta cuinar les verdures abans de posar-les al forn. 

Ingredients que necessitarem (poso els ingredients amb què els vaig fer jo, però no cal dir que tot allò que es posa sobre el carbassó és totalment intercanviable):

- Un carbassó (en surten 3 llesques)
- Tomàquet en conserva, en el meu cas era l'últim pot de tomàquet de l'hort de l'estiu... :(
- Una pastanaga ratllada
- Una mica de pebrot tallat a daus
- Sèsam







El que farem primer serà tallar el carbassó en 3 fines llesques i els treure'm les llavors.




Després fregirem la tomata fins que s'hagi begut tota l'aigua posant-hi una mica de sal i orenga. Tot seguit tallarem la pastanaga i el pebrot i ho posarem tot sobre el carbassó en una plata per anar al forn. També espolsarem llavors de sèsam pel cim dels paninis i un rajolí d'oli.
Posarem la plata a dins del forn a 200º durant uns 25 minuts o més, fins que quedi ben rosset. Llavors ja podrem gaudir d'uns paninis totalment vegetals, sans i molt saborosos. 





dilluns, 3 de febrer del 2014

Torradetes de llavors



Avui us porto una recepta ràpida i fàcil per a fer torradetes aptes per a celíacs i intolerants al gluten. Són perfectes per a fer canapès, per untar-les amb el que vulguis o per menjar-les soles. 



Per a fer-les necessitarem (amb aquestes mesures en sortiran unes 20):

- 125 gr de farina de fajol
- 50 gr de farina de cigró
- 1 cullerada d'oli
- 1 culleradeta de sal
- 100 ml d'aigua
- 50 gr de llavors de sèsam
- 20 gr de pipes pelades i salades
- 20 gr de llavors de chia (les mesures de les llavors van al vostre gust)

Primer de tot barregem les dues farines i l'aigua en un bol. Llavors hi afegirem la resta dels ingredients. Quan tinguem una bona pasta feta l'aplanarem amb un corró.




Quan tinguem la massa ben fina tallarem els rectangles que formaran les torradetes amb un ganivet. Després ja les posarem a la plata que anirà al forn.



Al forn hi hauran d'estar uns 13-15 minuts a 225 graus. El temps és orientatiu perquè depèn de com de torrades us agradin. De totes maneres penseu que si les torreu massa poden quedar massa fortes. Un cop refredades ja les podeu menjar de la manera que us agradi més. En el meu cas les vaig untar amb una "crema" de bròquil, i a sobre hi vaig posar tomàquet amb oli d'alfàbrega. Boníssim!