dijous, 4 de desembre del 2014

Bombons de moniato i coco

Bona tarda! Avui us porto una recepta una mica inventada entre la meva mare i jo, però bé, va resultar que va sortir bé o sigui que us la comparteixo!

Ingredients:

- 1 moniato
- 1 coco


Primer de tot posarem a coure el moniato al forn. Perquè quedi ben cuit i tou: renteu-lo ben net, el punxeu per tot arreu, l'emboliqueu amb paper de plata i al forn 55 minuts a uns 200º.


Un cop tenim el moniato cuit el pelem i el trossegem en un bol. Agafarem el coco i amb un ganivet farem un forat per treure el suc (tranquils, els cocos que es compren al supermercat van amb "instruccions"). El suc el barregem amb el moniato. Pelem el coco i els trossos que n'obtenim els triturem i els afegim a la barreja. 



Ho barregem tot molt bé i fem boletes de mida semblant i els arrebossem amb coco ratllat. 

I ja està, ja tindrem un "bombó" dolç de manera natural gràcies al moniato amb gust de coco acabat d'obrir!





dimecres, 19 de novembre del 2014

Crema de carbassa




Bon dia! Després d'uns mesos sense publicar res de res, per fi ja torno a tenir temps per dedicar al blog! 
Avui us porto una recepta de tardor molt fàcil de fer: crema de carbassa amb pernil salat.

Els ingredients:

- 1 o 1/2 carbassa (depenent de la quantitat que en vulguis fer)
- Pernil salat
- Aigua
- Sal i oli
- Pebres
Opcionals: ceba, patata, moniato.

Com heu vist poso a ingredients opcionals la ceba, la patata i el moniato perquè hi ha gent que li agrada més la crema de carbassa amb aquests ingredients. Jo no els hi solo posar ja que m'agrada el gust de la carbassa per si sol. Però si els hi voleu posar és tan fàcil com afegir-los ben tallats al principi de la cocció, no té secret.

La dificultat principal de la crema de carbassa és tallar la pela de la carbassa. Si no tens un bon ganivet esmolat t'hi pots passar mitja hora ben bona i, a més, acabaràs amb mal al braç i talls a les mans. Per això us compartiré un truc per a fer que la pela de la carbassa sigui més fàcil de tallar. El vaig veure per algun lloc d'Internet: es posa aigua a bullir i quan està al seu punt d'ebullició s'hi posa la carbassa (o sencera o bé partida per la meitat) i es deixa coure 5 minuts. Quan la traieu veureu que la pela s'ha tornat molt tova i es pot pelar com si fos una poma gairebé!

Un cop tenim la carbassa pelada la tallem a daus i la posem dins d'una olla. Salem i oliem els talls barrejant-los amb les mans. Després hi afegirem aigua. És molt important no passar-nos d'aigua perquè sinó la crema queda massa aigualida. Normalment jo en poso fins a la meitat del que ocupen els daus de la carbassa, si després veig que queda massa espès n'hi afegeixo una mica més.

Posem l'olla a foc alt fins que l'aigua bulli, després baixem a foc lent i tapem l'olla, i ho deixarem coure 30 minuts. Quan hagi passat aquesta mitja hora ho destapem i veurem que els talls s'han desfet. Si volem que la crema sigui fina ho podem triturar tot amb el minipimer i deixar-ho coure a foc més alt uns 10 minuts més. I ja tindríem la crema de carbassa feta. 

Ara a la tardor, però, a mi m'agrada barrejar-hi pernil salat fregit per donar-li un toc diferent. Així doncs, tallarem el pernil a trossos molt petits i el fregirem a una paella amb oli d'oliva. Quan veiem que ja esta ben cruixent el tirarem a sobre el plat de la crema i ho amanirem tot amb pebres variats. 

I ja tenim un plat boníssim de tardor que, a més, ens ajuda a reforçar les defenses. 


divendres, 22 d’agost del 2014

Magdalenes veganes d'ametlla i fajol






Bona tarda de pluja! Avui us porto una recepta de magdalenes veganes, és a dir, fetes sense ingredients procedents d'animals. Són unes magdalenes sense ou, sucre, llevat i farina, per tant, aptes per a molts estómacs com el meu.

La recepta la vaig treure de postresparatodos.com.

Ingredients:
150 gr. de fajol en gra
100 gr. d'ametlles
2 culleradetes de bicarbonat
1 culleradeta de canyella
3 pomes
El suc d'una llimona
1 plàtan
100 gr. de melassa d'arròs (jo ho he fet amb xarop d'atzavara)
Xocolata negra a trossets petits


La nit anterior es posen en remull els grans de fajol. Al dia següent es colen amb un colador i s'hi passa aigua abundant per netejar-les.
Es trituren les ametlles fins que es tornin farina i es posen en un bol. També es trituren els grans de fajol fins que es tornin una crea i es barregen amb la farina d'ametlla i les cullerades de bicarbonat.
Es pelen les 3 pomes, es tallen a trossets petits i es passen pel tourmix juntament amb el suc de llimona i la canyella. Quan tingui la consistència d'una crema hi afegirem el xarop d'atzavara o la melassa d'arròs -depenent amb què ho feu-. Per últim s'afegeix la crema de poma a la barreja d'ametlla i fajol i es barreja fins que estigui homogeni.
Tallarem a rodanxes petites el plàtan i trossejarem la xocolata.
Posarem la massa dins els motllos de paper i, depenent del tipus de magdalena, hi posarem la rodanxa de plàtan o bé els trossets de xocolata.
















Es posen al forn a 180º durant uns 40 minuts i es deixen refredar. I ja estaran llestes per menjar!






dimarts, 19 d’agost del 2014

Crema de carbassa i carbassó

Avui us porto una recepta molt fàcil de fer i que ara a l'estiu, si la prenem freda, és molt refrescant, sobretot gràcies al cogombre a daus.

Necessitarem:

- 1 ceba
- 1/2 carbassa
- 1 carbassó
- 1 cogombre
- Sal
- Oli
- Pebres variats


Primer de tot tallarem la ceba ben petita i la posarem a fregir amb oli d'oliva a l'olla on farem la crema. Quan estigui fregida hi afegirem la carbassa i el carbassó tallats en daus petits. Hi posarem sal i hi afegirem aigua sense cobrir els talls, és a dir, no ens passem amb l'aigua perquè després pot quedar massa aigualida. Taparem l'olla i ho posem a coure a foc molt lent durant una mitja hora. Al cap de mitja hora els trossos de carbassa i carbassó ja haurien d'estar ben tous i desfets, si no ho estan els hi deixem una estona més. Si estan fets podem triturar-ho tot amb el minipimer. Si queda massa aigualit, podem posar-ho altre cop al foc sense tapa i a foc més alt.

Un cop tinguem la crema al gust, la deixarem refredar. Quan la vulguem menjar, tallarem un cogombre a daus i els posarem a sobre el plat amb la crema. Ho amanirem tot amb pebres, sal i oli.





dilluns, 28 de juliol del 2014

Croquetes de pollastre

Bon dia! Avui us porto una recepta tradicional però adaptada a les meves intoleràncies: no té ni gluten, ni làctics, ni ou.

Què necessitarem per a fer les croquetes?

- Pollastre (el millor que podeu fer és aprofitar pollastre rostit que sobri d'algun altre àpat)
- Ceba
- Llet d'arròs
- Maizena (farina de blat de moro)
- Farina de cigró
- Sèsam

El primer que haurem de fer serà triturar tota la carn de pollastre fins que ens quedin trossos ben petits i ho reservem.Tallarem la ceba molt petita (fins i tot podeu triturar-la amb el minipimer si voleu) i la posarem a fregir en una paella amb oli.

Mentrestant, en una tassa barrejarem la llet d'arròs i la maizena. Les quantitats les vaig fer a ull, que no quedi espès però tampoc molt líquid. Hi posarem una mica de sal i una mica de nou moscada (opcional).

Un cop tinguem la ceba cuita hi posem el pollastre i ho barregem tot. Després hi afegirem la "beixamel", o sigui la llet d'arròs i la maizena, i deixarem que es cogui. Quan veiem que està ho posarem en un bol i ho triturarem tot perquè quedi ben fi. 

Taparem el bol amb paper film i ho deixarem refredar a la nevera.

Un cop estigui fred, haurem d'arrebossar-les. Jo ho vaig fer de dues maneres diferents: unes amb farina de cigró i unes altres amb sèsam. Les dues variants eren molt bones.

Per a arrebossar-les, s'agafa una quantitat de pasta amb dues culleres i es fa la forma de la croqueta. Llavors es passa pel plat on hi tenim la farina o el sèsam, s'arrebossa i es posa a fregir en una paella amb oli calent.

Un cop estiguin cuites les posem en un plat amb paper de cuina perquè assequi l'excés d'oli.

I ja tenim unes croquetes amb el gust de sempre però aptes per a tots els estómacs!! 



dissabte, 26 de juliol del 2014

Creps de fajol germinat

Bona tarda!

Avui us porto una altra manera de fer creps sense gluten: amb fajol germinat.

Què és això del germinat? Simplement és fer germinar el gra sencer del cereal que vulguem (en aquest cas el fajol) perquè es multipliquin les propietats d'aquest. I és que els germinats:
  • Són dels aliments més nutritius que existeixen
  • Els brots són aliments molt energètics ja que estan vius i actius químicament
  • La seva concentració d'enzims ajuda a regenerar la sang i els processos digestius
  • El seu valor nutritiu és molt alt, com a mitjana al quart dia de la seva germinació
  • Contenen proteïnes descompostes en aminoàcids fàcilment digeribles
  • Els brots són rics en clorofil·la, hormones i enzims
  • Els brots formen menys mucositat que altres llavors ja que la seva fècula s'ha convertit en sucre natural
  • Són excel·lents fonts de vitamines A, B, C i E
  • Pel seu alt contingut en vitamina E milloren la fertilitat humana
  • Els brots posseeixen factors anticancerígens.

Per a fer aquestes creps necessitarem:

- Grans sencers de fajol (en podeu trobar a qualsevol agrobotiga)
- Coco ratllat
- Sal

Per a fer germinar el fajol necessitarem dos dies: un dia el posarem en un pot/bol de vidre amb aigua embotellada, el següent dia colarem l'aigua i deixarem els grans de fajol en el colador tapats amb un drap de cuina. L'endemà podrem veure com cada gra haurà germinat i tindrà una tija d'un centímetre o menys.

Llavors posarem els grans germinats en un bol, hi afegirem aigua, el coco ratllat i sal, i  ho triturarem tot. Si queda massa espès hi afegirem més aigua, sempre vigilant de no passar-nos de líquid.

Un cop tenim la pasta feta, escalfem una paella amb una mica d'oli i hi posem la pasta. Fer-ho amb brots germinats té l'avantatge que no s'enganxa i és molt fàcil de girar la crep.

Un cop cuita de cada costat ja li podem afegir el farciment que vulguem, tant salat com dolç. El coco tan sols potencia el gust de la pasta i no és inconvenient perquè el farciment sigui salat. En aquest cas, però, hi he posat xocolata negra desfeta. Boníssima!


divendres, 25 de juliol del 2014

Batut vegetal de maduixa

Bon estiu a tots!

Després de moooolt de temps sense postejar, finalment he tornat a tenir temps per cuinar i, per tant, de penjar receptes.

Avui us en porto una de molt fàcil i ràpida però que per aquests dies d'estiu és perfecta: Batut vegetal de maduixa. Dic "vegetal" perquè normalment els batuts es fan amb llet de vaca i, per tant, tenen proteïnes animals, però aquest l'he fet amb llet d'arròs i coco, així que és apte per a vegans.

La llet d'arròs i coco la vaig comprar a l'agrobotiga d'Anglès, així que no és difícil de trobar.

A part de la llet d'arròs també necessitarem maduixes (les podeu congelar uns dies abans així quan les tritureu el batut serà molt més refrescant) i un plàtan. Podeu veure que no es necessita ni sucre ni xarop d'atzavara per a endolcir el batut ja que el coco és molt dolç.

L'elaboració és molt senzilla, amb 3 minuts ho tens tot fet: Poses les maduixes, el plàtan i una mica de llet d'arròs i coco en un bol i ho tritures tot amb el minipimer. Depenen de la textura que volgueu aconseguir, haureu de posar més o menys llet o fruita. Això va una mica al gust.


dimarts, 20 de maig del 2014

Gelat de maduixa

Ara que ve el bon temps, aquesta recepta que m'ha passat la Marta (gràcies Marta!) és perfecte per a fer passar la calor. A més és fàcil de fer i molt bona!


Per a fer aquest gelat necessitarem:

- Maduixes (la quantitat que vulguis)
- 1 plàtan
- Dàtils (dependrà de la quantitat de maduixes però tampoc en necessitarem gaires, només són per endolcir)


El primer que farem serà rentar, tallar i posar a congelar les maduixes. Als dàtils els traurem el pinyol i els posarem en remull tota una nit.

Un cop tinguem maduixes i dàtils a punt, ho posarem tot a triturar juntament amb el plàtan tallat. La recepta és més fàcil si tens termomix, però en el meu cas, que no en tinc, tampoc he tingut problema. Primer de tot he posat a triturar-ho a la picadora i llavors ho he acabat amb el tourmix. Ens quedarà una textura fina, sense grumolls.

I au, a punt per menjar!


dimecres, 2 d’abril del 2014

Hamburgueses de quinoa

Bones! Avui us porto una nova manera de menjar la quinoa: en forma d'hamburgueses. 

Ingredients:
1 tassa de quinoa
1 ceba
2 pastanagues
Farina de cigró (si no sou celíacs o intolerants podeu fer servir farina de blat)


Primer de tot courem la quinoa. Es cou de la mateixa manera que l'arròs integral, és a dir, 2 mesures d'aigua per cada part de quinoa. Recordeu rentar molt bé la quinoa abans de bullir-la, és molt important! 
Juntament amb l'aigua i la quinoa hi ratllarem dues pastanagues. Ho taparem tot i esperarem que es begui l'aigua.
Mentrestant fregirem la ceba i preescalfarem el forn.

Un cop tenim la quinoa i la pastanaga bullides ho barregem amb la ceba a la paella mateix i ho fregim una mica perquè s'acabi d'evaporar tota l'aigua. Llavors posarem la barreja en un bol i hi afegirem l'aglutinant, que en aquest cas és la farina de cigró barrejada amb aigua. Després, amb una cullera anirem treien porcions de la barreja, els hi donarem forma d'hamburguesa i les posarem en una plata per anar al forn amb paper de plata amb oli perquè no s'enganxin.

Ho posem al forn durant uns 15 minuts o fins que ho veiem torrat i ja estaran llestes!





dimecres, 12 de març del 2014

Pizza de quinoa

Ara fa uns dies que us vaig penjar la recepta de com fer una massa de pizza de fajol. Doncs avui us proposo una altra manera de fer una pizza sense gluten: amb quinoa. La quinoa és aquest pseudocereal procedent de la regió dels Andes el qual s'ha posat molt de moda entre els intolerants al gluten o els celíacs per la seva gran versatilitat a l'hora de fer receptes. Amb la quinoa podem fer hamburgueses, croquetes, amanides i...massa de pizza! 
Tot seguit us explico com fer-ho. La recepta original la trobem aquí.

Ingredients per a la massa:

- 1 got i mig de quinoa remullada en aigua durant tota una nit.
- 1/2 got d'aigua
- 1 culleradeta d'orenga
- 1 culleradeta de sal
- Pebre
- 1 dent d'all (opcional, jo no li vaig posar)

Preescalfar el forn a uns 230º. Escórrer la quinoa en un colador i esbandir-la bé amb aigua. Posar-la en un recipient juntament amb l'aigua, l'orenga, la salt, el pebre i l'all (si n'hi poseu). Amb el minipimer ho tritureu tot fins que quedi una pasta com de fer pancakes.

Tot seguit poseu la pasta en un recipient que pugui anar al forn (jo en vaig usar un d'aquests de silicona). El recipient és recomanable que estigui untat d'oli prèviament. 

Ho posem al forn durant 15 minuts i girem la pizza. 15 minuts més i la traiem. I tindrem una massa com aquesta de la foto.


 Llavors tan sols cal posar els ingredients que volem al cim i la tornem a posar al forn fins que veiem que estan cuits.

























Després ja podrem gaudir d'una pizza sense gluten, cruixent i molt fàcil de fer!

dimarts, 25 de febrer del 2014

Pizza de farina de fajol

Bon vespre a tots! Després d'unes setmanes de feina que no m'han permès renovar el blog, torno a ser aquí i us porto una recepta sobre com fer una massa de pizza amb farina de fajol.

Ja he dit molts cops que el fajol és una espècie de cereal sense gluten, per tant, aquesta pizza serà perfecte per a tothom, inclosos els intolerants al gluten o celíacs. Referent al tema de la celiaquia us deixo el link d'Allergychef, una web on pots buscar restaurants aptes per a celíacs així com articles i notícies sobre aquesta problemàtica. Precisament m'agradaria destacar un article d'aquesta web on s'explica específicament els termes celíac, sensible al gluten i al·lèrgic al gluten, un aclariment que ens ajudarà a l'hora d'usar els termes.  

 Per a fer la base de la pizza necessitarem:
-300 gr de farina de fajol
- 200 ml d'aigua (més o menys)
- 1 sobre de llevat vegetal sense gluten
- Oli
- Sal

Posarem la farina a dins d'un bol i hi barrejarem el sobre de llevat. Llavors anirem afegint l'aigua a poc a poc i anirem removent la massa amb les mans. També hi afegirem una cullerada d'oli i sal. 




 Un cop la massa estigui una mica lligada la traurem del bol i l'amassarem a sobre "l'encimera" havent escampat farina per la superfície prèviament. És important amassar bé, per tant, hi estarem una bona estona, fins que la massa ja no s'enganxi ni als dits ni a la superfície del taulell. Llavors aplanarem la massa amb un corró.



Un cop ben aplanada ja podrem preparar els ingredients que posarem al cim. Jo aquesta vegada hi he posat sofregit de tomàquet i ceba, carbassó tallat a rodanxes, pebrot, ceba, formatge de cabra i orenga. Mitja hora al forn a 200º i llesta!





dissabte, 8 de febrer del 2014

"Paninis" de carbassó

Bones! Avui us porto una recepta que vaig trobar al Pinterest, però que originalment pertany a la web www.insonnetskitchen.com, una pàgina molt interessant amb un apartat de receptes sense gluten. Recomano donar-hi un cop d'ull perquè hi ha molt bones idees.

En aquests "paninis" la base no serà feta de pa, sinó que serà el carbassó el que aguantarà tots els altres ingredients. És una manera molt fàcil i divertida de menjar la verdura, i també molt ràpida ja que no fa falta cuinar les verdures abans de posar-les al forn. 

Ingredients que necessitarem (poso els ingredients amb què els vaig fer jo, però no cal dir que tot allò que es posa sobre el carbassó és totalment intercanviable):

- Un carbassó (en surten 3 llesques)
- Tomàquet en conserva, en el meu cas era l'últim pot de tomàquet de l'hort de l'estiu... :(
- Una pastanaga ratllada
- Una mica de pebrot tallat a daus
- Sèsam







El que farem primer serà tallar el carbassó en 3 fines llesques i els treure'm les llavors.




Després fregirem la tomata fins que s'hagi begut tota l'aigua posant-hi una mica de sal i orenga. Tot seguit tallarem la pastanaga i el pebrot i ho posarem tot sobre el carbassó en una plata per anar al forn. També espolsarem llavors de sèsam pel cim dels paninis i un rajolí d'oli.
Posarem la plata a dins del forn a 200º durant uns 25 minuts o més, fins que quedi ben rosset. Llavors ja podrem gaudir d'uns paninis totalment vegetals, sans i molt saborosos. 





dilluns, 3 de febrer del 2014

Torradetes de llavors



Avui us porto una recepta ràpida i fàcil per a fer torradetes aptes per a celíacs i intolerants al gluten. Són perfectes per a fer canapès, per untar-les amb el que vulguis o per menjar-les soles. 



Per a fer-les necessitarem (amb aquestes mesures en sortiran unes 20):

- 125 gr de farina de fajol
- 50 gr de farina de cigró
- 1 cullerada d'oli
- 1 culleradeta de sal
- 100 ml d'aigua
- 50 gr de llavors de sèsam
- 20 gr de pipes pelades i salades
- 20 gr de llavors de chia (les mesures de les llavors van al vostre gust)

Primer de tot barregem les dues farines i l'aigua en un bol. Llavors hi afegirem la resta dels ingredients. Quan tinguem una bona pasta feta l'aplanarem amb un corró.




Quan tinguem la massa ben fina tallarem els rectangles que formaran les torradetes amb un ganivet. Després ja les posarem a la plata que anirà al forn.



Al forn hi hauran d'estar uns 13-15 minuts a 225 graus. El temps és orientatiu perquè depèn de com de torrades us agradin. De totes maneres penseu que si les torreu massa poden quedar massa fortes. Un cop refredades ja les podeu menjar de la manera que us agradi més. En el meu cas les vaig untar amb una "crema" de bròquil, i a sobre hi vaig posar tomàquet amb oli d'alfàbrega. Boníssim!


dimarts, 28 de gener del 2014

Galetes de xocolata

Avui us porto la recepta d'unes galetes que vaig fer l'altre dia seguint la recepta de la DelicioslyElla. No cal dir que són unes galetes sense gluten, sucre, làctic i ou.

Ingredients (per unes 20 galetes):

-100gr d'ametlles
-100gr d'avellanes
-100gr de farina de fajol
- 50 gr de xarop d'atzavara
- 50gr de dàtils
- Mig got d'aigua
- 3 cullerades de cacau en pols
- 3 cullerades de llavors de chia
- 2 cullerades d'oli (a la recepta original és oli de coco)


Preparació:

Triturem les avellanes i les ametlles ben petites. Les posem en un bol i ho barregem amb la farina de fajol.




Quan ho tinguem barrejat hi afegirem la resta dels ingredients triturant-los amb el minipimer. Per als dàtils és millor si primer els talleu amb unes estisores en trossos petits, així es trituraran més fàcilment.

Un cop ben triturat -us hi passareu una estona...- poseu la massa sobre una superfície plana i passeu-hi un corró per sobre. Llavors amb l'ajuda d'un motllo aneu formant les galetes.





A mesura que us vagin sortint les aneu col·locant a la plata per al forn. A dins del forn s'hi hauran d'estar uns 20 minuts a 180º. Un cop refredades ja podreu gaudir d'unes galetes energètiques i súper saludables.


dimarts, 21 de gener del 2014

Creps de fajol

El fajol (en castellà alforfón o trigo sarraceno) no és pròpiament un cereal però conté més calç que el blat i diversos aminoàcids essencials, entre ells el triptòfan, present a les proteïnes animals.
El seu cultiu no presenta problemes biològics ja que no pot créixer en terres adobades amb nitrogen, així, l'ús d'adobs químics a les plantacions ha fet que el seu cultiu disminueixi.
És el cereal per excel·lència de l'hivern, també amb propietats tonificants pels ronyons. A més, és molt fàcil de digerir. Si el comprem en forma de gra es recomana cuinar-lo amb alguna verdura dolça (pastanaga, carbassa, moniato, ceba,...) perquè és una mica sec. Amb el gra també es poden preparar croquetes o hamburgueses. [Extret de La nueva cocina energética de Montse Bradford]
Per la nostra zona es cultiva a la Garrotxa i l'àrea de Banyoles. Però allà on és un aliment realment popular és a Rússia on el fajol torrat o kasha és el plat nacional, o bé a la Bretanya francesa on es cuinen les delicioses galettes, un tipus de creps salades que s'han estès per tot el món.



La recepta que us proposo a continuació són creps fetes amb farina de fajol, perfectes per a celíacs ja que aquest cereal no conté gluten. La farina de fajol la vaig comprar al Diga-li pa de Girona (c/ Joan Maragall, 53-55) i em va costar 4€ el Kg.

Per a les creps necessitarem:

- 1 tassa de cafè de farina de fajol (si ho voleu fer més exacte podeu fer 50 g de farina per crep, però     llavors heu de pensar que sempre és el doble d'aigua que de farina)
- 2 tasses de cafè d'aigua
- Una mica de sal

Posarem la farina en un bol i de mica en mica hi anirem afegint l'aigua mentre remenem amb una espàtula. Hi tirarem un polsim de sal i el barrejarem amb la resta de la massa.

Escalfarem una paella amb una mica d'oli i quan estigui calent hi tirarem una part de la massa i l'escamparem per tota la superfície de la paella. Quan la part de sota de la crep estigui feta la girarem. I quan aquesta també estigui torradeta doncs ja la podrem treure i posar-hi a dins el que vulguem!

dimecres, 8 de gener del 2014

"Mousse" de xocolata, alvocat i plàtan

Bones! Avui us porto una recepta molt fàcil de fer i amb ingredients senzills de trobar. Es tracta d'una mousse (però evidentment no ho és en el sentit habitual) de xocolata sense sucre. És una recepta que vaig trobar per internet en algun fòrum però amb variacions pròpies.

Per a fer-la necessitarem: 

- 250 grams d'alvocat (sobretot assegureu-vos que és ben dolç)
- 150 grams de plàtan (no cal dir que es pot variar la quantitat depenen de les nostres preferències)
- 20-30 grams de cacau en pols (és important que sigui un bon cacau, i si és de cultiu ecològic millor)
- 60 grams de llet d'ametlles (qualsevol llet vegetal hi anirà bé)
- 50 grams de mel o xarop d'atzavara


Per a fer la mousse tan sols haurem de posar tots els ingredients en un recipient i amb el minipimer triturar-ho tot. Ha de quedar una massa molt fina. Si veiéssim que queden grumolls podem passar-ho pel colador xinès i ens quedarà ben fi. Per últim, si volem donar un toc refrescant a la mousse és recomanable barrejar-hi unes fulles de menta trinxades. La menta ens ajudarà a fer la massa menys densa. 


dijous, 2 de gener del 2014

Pa de plàtan

Si tens intoleràncies alimentàries sabràs com de difícil és menjar variat, sa i bo, sobretot a l'hora d'esmorzar. I és que l'esmorzar és l'àpat que m'ha portat més maldecaps ja que no trobava una varietat de menjar adequada a la meva nova dieta i sovint acabava esmorzant coses que em feien mal. És per això que penjo la recepta del pa de plàtan, de la blogger Deliciosly Ella (http://deliciouslyella.com/banana-bread/), perquè tothom a qui li faltin idees a l'hora d'esmorzar o bé vulgui variar pugui afegir-hi aquesta recepta.

El pa de plàtan és una espècie de coca molt dolça. Té un gust de canyella bastant fort però és perfecte per esmorzar ja que combina molt bé amb un got de llet d'ametlla o una infusió de txai. A més a més, no té gluten, ni sucre, ni ous, ni llet, etc. com cap de les receptes que he anat penjant. Un altre avantatge d'introduir aquesta recepta a la teva dieta és la gran energia que proporciona, molt adequada per a l'hora d'esmorzar.

Per a fer el pa de plàtan necessitarem:

- 5 plàtans madurs
- 1 tassa d'ametlles
- 2 tasses de nous
- 1 tassa de farina de fajol (el fajol NO té gluten. Jo vaig comprar la farina al Diga-li pa del carrer Joan Maragall, 53-55 de Girona. Una fleca molt recomanable.)
- 3 cullerades de llavors de chia
- 1 cullerada de canyella (vigileu amb la canyella, no us passeu...!)
- 1/2 tassa de xarop d'atzavara
        

Abans de res obrirem el forn a 145º perquè es vagi escalfant. Llavors amb una picadora triturarem les ametlles i les nous. En un recipient hi posarem la farina, el xarop d'atzavara (si sou intolerants a la fructosa també es pot substituir per aigua, o si no teniu xarop es pot fer amb mel), les llavors de chia i la canyella. Després hi barrejarem les ametlles i les nous triturades.




Després haurem de triturar els 5 plàtans. Recordeu que si poden ser molt madurs millor que millor. Un cop triturats amb el minipimer els afegim a la barreja i ho mesclem bé tot. Llavors ho posem en un recipient que pugui anar al forn. Mirem d'aplanar tan com sigui possible la part de sobre ja que tots els "bonys" que hi hagi també hi seran quan el pa estigui cuit.




Ho coem a 145º al forn durant 1h - 1h i 15' i ja està a punt per ser menjat! :)