dimarts, 28 de gener del 2014

Galetes de xocolata

Avui us porto la recepta d'unes galetes que vaig fer l'altre dia seguint la recepta de la DelicioslyElla. No cal dir que són unes galetes sense gluten, sucre, làctic i ou.

Ingredients (per unes 20 galetes):

-100gr d'ametlles
-100gr d'avellanes
-100gr de farina de fajol
- 50 gr de xarop d'atzavara
- 50gr de dàtils
- Mig got d'aigua
- 3 cullerades de cacau en pols
- 3 cullerades de llavors de chia
- 2 cullerades d'oli (a la recepta original és oli de coco)


Preparació:

Triturem les avellanes i les ametlles ben petites. Les posem en un bol i ho barregem amb la farina de fajol.




Quan ho tinguem barrejat hi afegirem la resta dels ingredients triturant-los amb el minipimer. Per als dàtils és millor si primer els talleu amb unes estisores en trossos petits, així es trituraran més fàcilment.

Un cop ben triturat -us hi passareu una estona...- poseu la massa sobre una superfície plana i passeu-hi un corró per sobre. Llavors amb l'ajuda d'un motllo aneu formant les galetes.





A mesura que us vagin sortint les aneu col·locant a la plata per al forn. A dins del forn s'hi hauran d'estar uns 20 minuts a 180º. Un cop refredades ja podreu gaudir d'unes galetes energètiques i súper saludables.


dimarts, 21 de gener del 2014

Creps de fajol

El fajol (en castellà alforfón o trigo sarraceno) no és pròpiament un cereal però conté més calç que el blat i diversos aminoàcids essencials, entre ells el triptòfan, present a les proteïnes animals.
El seu cultiu no presenta problemes biològics ja que no pot créixer en terres adobades amb nitrogen, així, l'ús d'adobs químics a les plantacions ha fet que el seu cultiu disminueixi.
És el cereal per excel·lència de l'hivern, també amb propietats tonificants pels ronyons. A més, és molt fàcil de digerir. Si el comprem en forma de gra es recomana cuinar-lo amb alguna verdura dolça (pastanaga, carbassa, moniato, ceba,...) perquè és una mica sec. Amb el gra també es poden preparar croquetes o hamburgueses. [Extret de La nueva cocina energética de Montse Bradford]
Per la nostra zona es cultiva a la Garrotxa i l'àrea de Banyoles. Però allà on és un aliment realment popular és a Rússia on el fajol torrat o kasha és el plat nacional, o bé a la Bretanya francesa on es cuinen les delicioses galettes, un tipus de creps salades que s'han estès per tot el món.



La recepta que us proposo a continuació són creps fetes amb farina de fajol, perfectes per a celíacs ja que aquest cereal no conté gluten. La farina de fajol la vaig comprar al Diga-li pa de Girona (c/ Joan Maragall, 53-55) i em va costar 4€ el Kg.

Per a les creps necessitarem:

- 1 tassa de cafè de farina de fajol (si ho voleu fer més exacte podeu fer 50 g de farina per crep, però     llavors heu de pensar que sempre és el doble d'aigua que de farina)
- 2 tasses de cafè d'aigua
- Una mica de sal

Posarem la farina en un bol i de mica en mica hi anirem afegint l'aigua mentre remenem amb una espàtula. Hi tirarem un polsim de sal i el barrejarem amb la resta de la massa.

Escalfarem una paella amb una mica d'oli i quan estigui calent hi tirarem una part de la massa i l'escamparem per tota la superfície de la paella. Quan la part de sota de la crep estigui feta la girarem. I quan aquesta també estigui torradeta doncs ja la podrem treure i posar-hi a dins el que vulguem!

dimecres, 8 de gener del 2014

"Mousse" de xocolata, alvocat i plàtan

Bones! Avui us porto una recepta molt fàcil de fer i amb ingredients senzills de trobar. Es tracta d'una mousse (però evidentment no ho és en el sentit habitual) de xocolata sense sucre. És una recepta que vaig trobar per internet en algun fòrum però amb variacions pròpies.

Per a fer-la necessitarem: 

- 250 grams d'alvocat (sobretot assegureu-vos que és ben dolç)
- 150 grams de plàtan (no cal dir que es pot variar la quantitat depenen de les nostres preferències)
- 20-30 grams de cacau en pols (és important que sigui un bon cacau, i si és de cultiu ecològic millor)
- 60 grams de llet d'ametlles (qualsevol llet vegetal hi anirà bé)
- 50 grams de mel o xarop d'atzavara


Per a fer la mousse tan sols haurem de posar tots els ingredients en un recipient i amb el minipimer triturar-ho tot. Ha de quedar una massa molt fina. Si veiéssim que queden grumolls podem passar-ho pel colador xinès i ens quedarà ben fi. Per últim, si volem donar un toc refrescant a la mousse és recomanable barrejar-hi unes fulles de menta trinxades. La menta ens ajudarà a fer la massa menys densa. 


dijous, 2 de gener del 2014

Pa de plàtan

Si tens intoleràncies alimentàries sabràs com de difícil és menjar variat, sa i bo, sobretot a l'hora d'esmorzar. I és que l'esmorzar és l'àpat que m'ha portat més maldecaps ja que no trobava una varietat de menjar adequada a la meva nova dieta i sovint acabava esmorzant coses que em feien mal. És per això que penjo la recepta del pa de plàtan, de la blogger Deliciosly Ella (http://deliciouslyella.com/banana-bread/), perquè tothom a qui li faltin idees a l'hora d'esmorzar o bé vulgui variar pugui afegir-hi aquesta recepta.

El pa de plàtan és una espècie de coca molt dolça. Té un gust de canyella bastant fort però és perfecte per esmorzar ja que combina molt bé amb un got de llet d'ametlla o una infusió de txai. A més a més, no té gluten, ni sucre, ni ous, ni llet, etc. com cap de les receptes que he anat penjant. Un altre avantatge d'introduir aquesta recepta a la teva dieta és la gran energia que proporciona, molt adequada per a l'hora d'esmorzar.

Per a fer el pa de plàtan necessitarem:

- 5 plàtans madurs
- 1 tassa d'ametlles
- 2 tasses de nous
- 1 tassa de farina de fajol (el fajol NO té gluten. Jo vaig comprar la farina al Diga-li pa del carrer Joan Maragall, 53-55 de Girona. Una fleca molt recomanable.)
- 3 cullerades de llavors de chia
- 1 cullerada de canyella (vigileu amb la canyella, no us passeu...!)
- 1/2 tassa de xarop d'atzavara
        

Abans de res obrirem el forn a 145º perquè es vagi escalfant. Llavors amb una picadora triturarem les ametlles i les nous. En un recipient hi posarem la farina, el xarop d'atzavara (si sou intolerants a la fructosa també es pot substituir per aigua, o si no teniu xarop es pot fer amb mel), les llavors de chia i la canyella. Després hi barrejarem les ametlles i les nous triturades.




Després haurem de triturar els 5 plàtans. Recordeu que si poden ser molt madurs millor que millor. Un cop triturats amb el minipimer els afegim a la barreja i ho mesclem bé tot. Llavors ho posem en un recipient que pugui anar al forn. Mirem d'aplanar tan com sigui possible la part de sobre ja que tots els "bonys" que hi hagi també hi seran quan el pa estigui cuit.




Ho coem a 145º al forn durant 1h - 1h i 15' i ja està a punt per ser menjat! :)