dimarts, 21 de gener del 2014

Creps de fajol

El fajol (en castellà alforfón o trigo sarraceno) no és pròpiament un cereal però conté més calç que el blat i diversos aminoàcids essencials, entre ells el triptòfan, present a les proteïnes animals.
El seu cultiu no presenta problemes biològics ja que no pot créixer en terres adobades amb nitrogen, així, l'ús d'adobs químics a les plantacions ha fet que el seu cultiu disminueixi.
És el cereal per excel·lència de l'hivern, també amb propietats tonificants pels ronyons. A més, és molt fàcil de digerir. Si el comprem en forma de gra es recomana cuinar-lo amb alguna verdura dolça (pastanaga, carbassa, moniato, ceba,...) perquè és una mica sec. Amb el gra també es poden preparar croquetes o hamburgueses. [Extret de La nueva cocina energética de Montse Bradford]
Per la nostra zona es cultiva a la Garrotxa i l'àrea de Banyoles. Però allà on és un aliment realment popular és a Rússia on el fajol torrat o kasha és el plat nacional, o bé a la Bretanya francesa on es cuinen les delicioses galettes, un tipus de creps salades que s'han estès per tot el món.



La recepta que us proposo a continuació són creps fetes amb farina de fajol, perfectes per a celíacs ja que aquest cereal no conté gluten. La farina de fajol la vaig comprar al Diga-li pa de Girona (c/ Joan Maragall, 53-55) i em va costar 4€ el Kg.

Per a les creps necessitarem:

- 1 tassa de cafè de farina de fajol (si ho voleu fer més exacte podeu fer 50 g de farina per crep, però     llavors heu de pensar que sempre és el doble d'aigua que de farina)
- 2 tasses de cafè d'aigua
- Una mica de sal

Posarem la farina en un bol i de mica en mica hi anirem afegint l'aigua mentre remenem amb una espàtula. Hi tirarem un polsim de sal i el barrejarem amb la resta de la massa.

Escalfarem una paella amb una mica d'oli i quan estigui calent hi tirarem una part de la massa i l'escamparem per tota la superfície de la paella. Quan la part de sota de la crep estigui feta la girarem. I quan aquesta també estigui torradeta doncs ja la podrem treure i posar-hi a dins el que vulguem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada